Thursday, May 22, 2014

YEAR 4 2014

ASSALAMUALAIKUM..HYE EVERYBODY.. TODAY I WANT TO TEACH MY LOVELY KIDS HOW TO MAKE A POST IN THE BLOG.. ..HERE ARE THE POSTS FROM THEM


ATHIRAH : ASSALAMUALAIKUM MY NAME IS NURUL ATHIRAH BINTI ANIZAM . I WANT TO BE A DOCTOR.

NUREL : ASSALAMUALAIKUM. EVERYONE. MY NAME IS NUREL DAMIA ARFA. I FROM YEAR FOUR. TODAY, I WANT TO LEARN TO CREATE A POST IN THE BLOG.

SHAZUAN :MY NAME IS MUHD SHAZUAN SHAH MY FAVOURITE FOOD IS CHICKEN RICE..

MAS : HELLO MY NAME IS MAS FAEZAHASRIAH BT MOIN.I FROM YEARS FOUR. I WANT TO BE  A DOCTOR.

WAHEEDA : HELLO MY NAME IS NURUL WAHEEDA BTE ABD RIZAM. I FROM YEAR FOUR I WANT TO BE A MATHS TEACHER

ZEHAN : HELLO MY NAME IS ZEHAN. I WANT TO BE A LAWYER

SYAKINAH : MY NAME IS SYAKINAH. I AM FROM YEAR 4.. I LIKE GRAPE

AMIRUL AIMAN : HYE MY NAME IS AMIRUL.. I LIKE TO WATCH CARTOON.

AKIF : HELLO, MY NAME IS AKIF.  I LIKE TO PLAY BICYCLE

AIMAN MOKHTAR : MY NAME IS AIMAN. I LIKE TO EAT BANANA

FARIZ : HELLO. MY NAME IS FARIZ. I WANT TO BE FIREFIGHTER.

DINIE :  HELLO, MY NAME IS DINIE. I LIKE TO BE A  PILOT

AQILAH : HI, MY NAME IS AQILAH. MY BEST FRIEND IS NUREL

NAJWA: HELLO. MY NAME IS NAJWA.  I AM FROM YEAR 4

ALYA : HYE MY NAME IS ALYEA.MY BEST FRIEND IS AQILAH







Wednesday, September 4, 2013

::~ My life as a Teacher ~::


Bismillahirahmanirahim.... my life as a teacher is very awesome.. i'm very enjoy with my life now.. walaupun cabaran hebat, tp sesungguhnya saya suka mengajar..melihat anak2 murid saya hilang segala gundah gelana di hati... mungkin cabaran sekarang belum hebat tetapi saya seronok dengan hidup pada hari ini..saya bersyukur..(^_^)~









Monday, July 15, 2013

::~ Cikgu ~::

salam...

Alhamdulillah, hari ini  genap tiga minggu berada di SK Tanjong Ayer Hitam, Kayu Ara Pasong, Pontian, Johor..

Enam Tahun yang lalu, saat inilah yang ditunggu, dipostingkan dan bergelar seorang Guru..akhirnya, pada saat ini, impian ini menjadi kenyataan..Impian kehidupan saya..Cita-cita saya...Terima Kasih Alllah.

apabila dipanggil 'cikgu' sekarang, saya merasakan satu perasaan yang sukar digambarkan..ianya terlalu berbeza dengan perasaan semasa dipanggil 'cikgu' juga semasa bergelar guru praktikum..sangat lain..mungkin disebabkan tanggungjawab dan amanah yang sebenar menjadi guru telah bermula...

suatu ketika RPH menjadi penting kini RPH menjadi SANGAT PENTING
suatu ketika menulis tiga empat RPH seminggu kini 10-12 RPH
suatu ketika dulu tidak menggalas sebarang jawatan, kini memegang beberapa jawatan
suatu ketika dulu,ketika melakukan kesilapan mengajar ada pensyarah yang menegur, tetapi kini, kesilapan perlu disedar dan dibetulkan sendiri.

Pokoknya, apabila bergelar cikgu sebenar, segalanya berubah dan diri perlu berubah bukan lagi perlu diubah...Ubah diri untuk sesuaikan dengan keadaa, tugasan yang pelbagai dan ubah diri untuk memastikan anak-anak murid mendapat hak yang sepatutnya..


tiga minggu di sekolah menyebabkan saya terfikir perlunya saya BERUBAH dan BERUBAH untuk memastikan saya tidak lelah di sepanjang perjalanan saya bergelar Guru...


Love this profession..love to be a teacher...Ikhlas kerana Allah...

Ya Allah, jadikanlah pekerjaanku ini sebagai satu ibadah dalam diriku
ikhlaskan diriku untuk pekerjaan ini dan Redakan diri ini dalam pekerjaan ini..Semoga melalui pekerjaan ini, aku akan lebih hampir denganMu..Mudahkan urusanku dalam pekerjaan ini Ya Allah..Aku lemah ya Allah, maka bantulah aku untuk mengatasi kelemahanku dalam pekerjaan ini ya Allah..Kau berkatilah pekerjaanku ya Allah...Terima Kasih Allah memberikanku rezeki dengan pekerjaan ini..


~:: Perjalanan baru bermula :~

Monday, February 25, 2013

:~ kisahnya...

salam...

first post in 2013..

dah hmpir empat bulan tamat belajar... tp setakat ni belum ada tanda-tanda bila tarikh posting akan dikeluarkan..macam2 berita dah didengar sampai rasanya keputusn untuk tak amik tahu itu lebih menenangkan diri berbanding dengar yg byk2 tu...Gerun pun ada..huhu..


Namun, aku tetap beryukur, walaupun xdapat lg posting sekurang kurangnya aku ada kerja sementara..walaupun gaji xbesar tp cukuplah..cuma kepuasan bekerja kurang dirasai..namun, ak cuba sebaiknya..

interview SPP sedang berlangsung, tapi nama aku belum disenaraikan..SPP umumkan kalau dalam 2 minggu nama xde iv means nama terpilih utk penilaian khas..huhu..Penilaian khas ni benda baru utk tahun ni, bagi pelajar2 PISMP or ISMP yg cemerlang (pointer 3.5 above dan prktikum at least A- dan diiktiraf oleh IPG/IPTA) akan diberi petempatan secara terus tnpa melalui interview..Bila dengar benda ni bersyukur sgt2..InsyaAllah nama yg xkuar akan diberi penilaian khas..terbaru ptg td tgk kt fb, depa kata pointer 3.67 pulak.tp xpelah kalau ikut pointer insyaAllah lepas lg..ikut praktikum pun  lepas ..Alhamdulillah..

Penilaian khas ni buat aku terfikir sesuatu...dulu kawan2 selalu ckp watpe nk pulun study, pointer 4 ke 3 ke tetap jadi cikgu..dulu aku terdiam jek kerana bg aku pointer itu satu kepuasan..walau stress tp bila dpt pointer tinggi rasa puas sgt2 (even pointer aku xpernah la capai betul2 nombor genap 4)..dan akhirnya nilah jaw terbaik...memang betul dapat pointer 4 ke pointer 3 dapat jd cikgu TETAPI penilaian BERBEZA.. Pointer 4 tak yah IV, pointer 3 kena IV..kan BEZA tu..IV ni satu perkara yg menakutkan bagi aku..kalau memang betul la penilaian khas ni diwujudkan dan aku termasuk dalam golongan ni, memang aku bersyukr sgt2..

satu lagi kriteria cemerlang dapat PK ni adalah pengiktirafan IPG/IPTA.. kalau cemerlang tp IPG x perkenan, xjadi juga..jadi aku rasa pemilihan ni mesti ada kaitan dengan pensyarah2 sebab SUP xkan kenal semua peragai students, pensyarah lain la, duk ngajar, duk selia duk jaga kita..huhu..jadinya, aku terfikir lg satu benda..xrugi jadikan Pensyarah ni kawan..Opss..kawan ni bukan la BODEK tapi kawan untuk berbicara dan bertanya apa saja tanpa rasa segan tapi masih ada rasa hormat tu... mcam BAND PBS sekarang.kena Band 6  ada beradab mithali baru cemerlang bukan Band 1 sekadar tahu jek..huhu.. aku tak rasa rugi rapat dengan lects walaupun pernah digelar aku ni pembodek pensyarah...takpelah biar Allah sahaja yang tahu bagaimana yg sebenarnya..cuma aku masih tetap nk cakap TAK RUGI RAPAT NGAN PENSYARAH....moga pensyarah2 aku sts dirahmati Allah selalu..Terima kasih Puan2, Tuan2 en2..

bila dah kerja bukan cikgu, carilah pulak peluang nk jd cikgu jugak..macam ustaz PPD tu cakap, kalau jalan terus tak boleh kena pandai pilih jalan kanan atau kiri tok sampai destinasi jugak..apa lg GSTT la pilihan..tapi bukan senang nk jd cikgu sekarang...ulang alik PPD pun xjamin dapat...namun, dah cuba yg terbaik..Rezeki itu ditangan Allah...

Konvokesyen...citer konvo ni buat rasa geram jugak..8 bulan hbs belajar baru konvo..tp date betul belum tahu sgt..dgr rumors2 jek skrg ni.katanya hujung bulan 5 or awal bulan 6..hahah..apa jd dah..tahun batch aku semua lmbt, KISSM jek awai..awai2 pun bergaduh ngan final exam..takpelah janji konvo..lmbt pun lmbt la..jnji ada gmbr aku amik scroll atas pentas nanti...sbenarnya lmbt convo pun masalah jugak..ak ada dpt offer keje bagus, gaji pun masyuk la  tp sebab ijazah betul xdapat lag, macam skar nk dapat keje tu..walaupun ada surat akuan IPG tapi macam susah nk diterima..kelayakan lain dah okey, bab ni jek tak settle..Redha jek la, memang rezeki masih di kedai buku...ada hikmah Allah tetapkan..kalau Allah memang nk bg rezeki tu, Allah tetap akan bgi walau ada masalah...huhu..yg penting sabar...Then, sebab xconvo xtau nk apply master macam mana..kalaulah IPG ada tawar master terus kan best tak yah pening kepala nk smbung ktne..bila dah convo macam nk mintak scholarship..tp still xdapat so belum boleh apply lagi..InsyaAllah..ada peluang lain la nanti kan..

Bila org kata IPG atau dulu org kenal Maktab mesti pelik kenapa xposting lagi..dan sebab ni jugak org susah nk bg kerja sebab takut kerja dh bgus2 tiba2 dpat posting, tak ke haru syarikt nanti nk kena cr org on the spot...

apa pun janji aku bahagia dah la..bahagia kan perlu dicari bukan ditunggu...huhu..apa2 pun moga posting dicepatkan ...Ameen ..:)










Friday, November 9, 2012

::~ 2007-2012~::

Bismillahirahmanirahim..Salam


Alhamdulillah..terima kasih Allah atas nikmat yang diberikan sepanjang 5 tahun setengah bergelar guru pelatih... 5 tahun setengah yang penuh dengan cerita suka dan duka yang pastinya menjadi ingatan sepanjang hayat..

Hari ini, hari terakhir bertemu rakan-rakan...bermula petang semalam sehingga sebentar tadi menghantar shbt2 pulang ke halaman masing-masing.. sedih mengiringi perpisahan namun ianya bukanlah penamat sebuah ukhuwah persahabatan.. usah diucap selamat tinggal tetapi ucaplah semoga bertemu kembali..

adat sebuah pertemuan, pasti perpisahan menjadi pengakhiran....kita bertemu di bumi penuh barakah ini lima tahun setengah yang lalu 16 Julai 2007 dan hari ini kita berpisah tanggal 09 November 2012... namun moga ini bukan perpisahan kekal..ini adalah perpisahan untuk kita semua mengejar sesuatu yg lebih baik dalam kehidupan..

Kenangan bersama, tidak akan mungkin dapat dilupakan...
pahit, manis, sedih, gembira, air mata menjadi peneman sepanjang lima tahun setengah ini..
namun, itulah yang sebenarnya mengajar kita erti kehidupan yang mematangkan diri..


IPG Kampus Pendidikan Islam..
nama bumi ilmu yang tidak mungkin dilupakan..
tempat dimana diri ini menemui indahnya menjadi seorang Islam
mendidik diri menjadi muslimah yang terbaik utk diri sdr
membentuk insan menjadi guru berkualiti
terima kasih IPG KPI..mungkin, jika ku tidak membesar di sini, aku tidak mampu menjadi seperti hari ini

PISMP 03
kelas tercinta
bergelak tertawa bersama
terhiris perasaan tercuit hati, terkasar bahasa
namun di kelas inilah semuanya membesar
mengajar menjadi seorang yang matang
mengenal erti persahabatan
menghargai erti Profesioan Keguruan...
moga kita yang membesar di kelas ini cemerlang di dunia dan akhirat
moga kita mampu bersaing di dunia keguruan yang semakin mencabar keupayaan masing-masing

Jabatan Sains Sosial
Jabatan yang mengiringi setiap langkahku dan kawan2
memberi tunjuk ajar tanpa rasa jemu
walau kami nakal, walau kami degil
namun, kalian di jabatan ini tidak pernah mengalah
akhirnya, kalian berjaya membentuk kami seperti hari ini
moga kalian dirahmati Allah selalu

Seksyen 4 tambahan
mengajar erti hidup berdikari
mendidik jiwa menjadi penyabar
menilai erti sebuah perkenalan


B-04-19
terjalin sebuah ikatan persahabatan
mengajar erti memberi dan menerima
insyaAllah kita mampu terus cemerlang

PPISMP 05
bermula bersama tetapi berakhir dengan berpisah
namun, ianya usah diungkit
kita telah cemerlang di tempat masing-masing

SK Seri Bugis, SK Benut, SK Pasir Gudang 1, SK Rengit, SK Bukit Tampoi (A), SK Kajang, SK Jugra
memberi pengalaman bermakna dengan gelaran Cikgu Atiqah
.........

Cerita 5 tahun setengah bergelar GURU PELATIH IPG KPI bukan berakhir di sini kerana ianya adalah permulaan untuk sesuatu kehidupan yang sebenar..


moga kita semua cemerlang..Yakinlah bahawa rezeki itu di tangan Allah S.W.T. berdoa supaya urusan kita di masa hadapan dipermudahkan..InsyaAllah...

TERIMA KASIH ...

:: SEMOGA BERTEMU KEMBALI::


:~ Finally:~

salam...

Alhamdulillah..finally inilah dia hasil usaha 5 tahun setengah di IPG KPI...

''AKTIVITI JOM FACEBOOK MENAMBAH BAIK TAHAP PENGUASAAN MURID TERHADAP DEFINISI ANGGOTA KELUARGA DALAM KELUARGA KEMBANGAN''










Alhamdulillah...syukur... :)
.

Sunday, November 4, 2012

:~ Pilihan ~:

salam..

esok peperiksaan terakhir untuk semester 8..tak sangka akhirnya saat itu muncul jugak..11 sem di IPG KPI, 11 kali exam..huhu..tapi itu pilihan yang telah sy buat 5 tahun setengah yang lalu..

5 tahun setengah yg lalu, saya nekad untuk memilih bidang keguruan sebagai masa hadapan saya tanpa merasakan ianya akan merugikan.. Alhamdulillah, saya tidak menyesal..

Walaupun tempoh 5 tahun setengah merupakan tempoh yang agak lama dan boleh dikatakan proses pengeraman di mktb, namun saya tidak pernah sedikit pun menyesal memilih title Cikgu sebagai kerjaya saya...walaupun berbagai dugaan untuk mendapat title cikgu tetapi saya tetap tidak menyesal memilih bidang ini..Alhamdulillah..terima kasih Allah meletakkan saya di bidang ini..moga perjalanan  menjadi guru yang sebenar akan dipermudahkan..

Saya terkedu apabila seorang shbt baik sy (seorng jurutera) menyatakan pada saya 'ak menyesal tak jd cikgu skrg', 'aku baru sedar skrg knp mak aku suruh sgt aku jd cikgu'...dengan alasan 'duit dan masa, masa itu lagi penting, walaupun most of the time, duit itu sgt penting tapi apa2 pun masa tu lg penting.' bila shbt sy katakan ayat2 ini, saya rasa,  sgt betullah dengan pilihan yg sy buat 5 tahun setengah yang lalu...

Tapi saya nyatakan kepadanya, jgn pernah menyesal dgn apa yg kita buat..go on..sebab bila fikir kalau semua org nk jadi cikgu sapa nk jd engineer dll...Apa2 pun sy tahu sahabat saya seorng yg cemerlang dan dia mampu untuk menjadi lebih baik daripada seorg guru untuk menyumbang sesuatu pd negara...dan walaupun dia bukanlah seorang guru formal skrg tetapi sekurang-kurangnya dia akan menjadi guru pada anak-anaknya nanti dan rakan-rankanya nanti..Ameen..Gudluck friend...Allah nk bg yang lebih baik tu..:)

...Pilihan itu hak kita.....

Pilihan di tangan kita, kita yang menentukan apa yang kita nak jadi.. Pilihlah yang terbaik, supaya kita takkan menyesal dengan apa yang kita pilih..

Belajarlah dengan pilihan yang kita suka, bukan apa yang disuruh oleh orang lain..Tetapi bila ada keadaan yang mendesak untuk kita memilih sesuatu, maka fikirkanlah juga, mohon pada Allah supaya Allah memberikan kita petunjuk yang terbaik untuk membuat pilihan..

Kadang-kala pilihan yang kita buat bukanlah yang terbaik, tetapi kita perlu ingat, apabila kita dh buat keputusan, teruskan dan bina diri anda untuk pilihan yang telah dibuat.. xperlulah pusing ke belakang dan membuat keputusan yang lain...tak salah melihat ke belakang tetapi pastikan ianya tidak merugikan diri anda sendiri..

Andai pilihan yang dibuat menyebabkan org lain tidak dapat menerima keputusan itu, maka, anda perlu melakukan sesuatu...bukan mengikut kehendak sndiri semata-mata tanpa mengira pendapat org lain atau menerima kehendak org lain tnpa memikirkan pilihan sendiri tetapi sesuaikan keadaan pilihan dengan situasi yang wujud.. Jika memang kita perlu memilih dengan pilihan yang telah dibuat, teruskan dan kuatkan hati, bulatkan tekad..biarkan apa org fikir kerana dalam situasi tertentu hanya kita yang tahu kenapa kita perlu dan boleh membuat sesuatu keputusan itu..Tetapi pastikan kita berusaha untuk mengharmonikan keadaan...

Masa sering berjalan dan tidak akan menunggu kita walaupun kita menjerit sekuat mana pun...sebab tu masa dan pilihan pasti berkait rapat...membuat pilihan bukan sesuatu yg sekejap. Tetapi, kita perlu pastikan masa untuk memilih tak mengambil masa yang lama supaya tak menganggu kerja2 yg lain...

~berbahagia dengan pilihan yg dibuat, mohon pada Allah~ :

:: JOM STUDY ::