Thursday, August 26, 2010

Tak Nak Tahu @ Tak Tahu


salam...

alhamdulillah kita masih diberi kesempatan dan nikmat utk berpuasa... syukur

entry hari ni sy nk bercerita berkaitan dengan sikap segelintir manusia yg ada sikap 'tak tahu' and ' tak nak amik tahu' ttg sst..

sy pun bukanlah PEREMPUAN MELAYU yg mengamalkan segala2 yg diperturunkan tapi apa yg baik sy ikut...

dalam hidup ni kalau kita tak kejar sst tu, sst tu takkan dtg senang2 jek kat kita sebab tu ada pepatah Melayu yg menyatakan bhw REZEKI TAKKAN DATANG BERGOLEK..betapa hebatnya generasi terdahulu mencipta sesuatu dgn sebab musabab yg kukuh..tapi yg sayangnya tak ramai dah generasi muda nk ikut ap2 yg telah diperturunkan oleh generasi terdahulu dgn alasan 'DUNIA DAH MODEN'..,

ap yg sy nak cerita hari ini adalah sikap manusia2 skrg...kdg2 sst yg ptg tak nak amik tahu then kata tak tahu, tp benda yg tak sepatutnya tahu nk amik tahu pulak..isy2..apa nk jadi ni..
kenapa ianya berlaku??? berdasarkan pemerhatian sy terhadap isu ini adalah ianya terjadi apabila manusia dh rasa mereka hebat dlm sst dan mereka tak rasa perlu utk tahu dan sebenarnya MALAS nak tahu sebab kalau dh tahu mesti kena buat something kan and kena ikutlah peraturan benda yg kena tahu tu...

sy sebenarnya tak kisah dgn sikap org2 yg tak suka n tak nk amk tahu ni tetapi bila sikap yg sebegini mendatangkan MaSalah pd org sekeliling, tu yg jd sy amik kisah...
COntohny: bila kt tpt kita ada Majlis @Program, ada sesetengah yg dtg lewat and ada yg lebih teruk tak datang terus... bila buat spotcheck kt bilik dorg and tanya kenapa 'tak g dewan?'..confirm ada yg jawab 'TAK TAHU PUN' or 'TAK ADE SAPA BAGITAHU' ...padahal memo dh tampal, kt fb pun dh tulis...tp kenapa ada juga jawapan seperti ini...nampak sgt sikap TAK NAK AMIK TAHU tu ada dalam diri...
bila kita dh kena buat spotcheck sebab ramai tak dtg on time nilah yg dinamakan mendatangkan masalah kepada org lain...pernah tak kita terfikir, kesian kt warden yg perlu check setiap bilik semata- mata ni suruh org ke majlis yang memang diistilahkan WAJIB untuk diikuti... dan kesian jugak pada org yg dh sts hebahkan program2 tp tetap org kata TAK TAHU...

persoalan sy di sini ?? SUSAH SANGAT KE NAK AMIK TAHU TENTANG SESUATU YANG PENTING???..adakah semakin hari masyarakat semakin manja..semuanya kena disuap, semuanya kena diberitahu...semuanya kena ada org yang buatkan kena ada yg beritahu???

Isu ini sering timbul dan kdg2 sy rasa sgt sedih dh letih dgn isu ini..mana tak letih, bila kita dh bgthu ttg sst peraturan, tak nk dgr, tak nk amik tahu, tak nk baca memo..bila dh terkena baru kata tak tahu la, terlupa la and whatever...lepas tu sibuk la nk menyalahkan kami tak beri tahu, menganggap kami yg wujudkan pkr tu sedangkan bila sst nk dilaksanakan akan diberitahu..walaupun memang ada sesetegah pkr yg memang sebelum diumumkan dah dibuat...tp taklah sebanyak yg dah diberitahu dulu baru dilaksanakan...

tu ttg peraturan, tentang majlis @ program lain pulak, selalunya sebelum program,pasti diumumkan dan pasti ditampal memo di setiap blok and pasti dh dipost di FB ..tapi akhirnya kena jugak ada sesi kejar mengejar pelajar, spotcheck, roll call sebab akan ada yg lmbt and akn ada yg tak dtg..bila buat spotchek jawapan yg rasa nk gugur jantung adalah 'TAK TAHU PUN MAJLIS START KUL BERAPA'..erm..apa nak jadi ni wei..tak ke ni benda dh menyusahkan org lain...mata ada utk lihat, telinga ada utk dgr , handphone ada utk mesej@call, FB ada utk comment..tp tetap kata TAK TAHU, kata dah MODEN..org moden semuanya cepat jek, tak ada lmbt2 ni..ibarat macam komputer la, tekan jek kuar, tak macam pensel kayu, kena asah dulu baru boleh tulis, kalau salah kena guna pemadam...fikir2 fikirlah..

tak rugi kawan2 amik thu ttg sst yg ptg, tak rugi pun bertanya ttg sst sebab generasi terdahulu pun ada mengatakan' MALU BERTANYA SESAT JALAN', so think about that...


i'm not perfect but i'm trying to be perfect person...so sama2 la kita muhasabah diri dan berubah ke arah yg lebih baik..kalau kita senangkan hidup org, pasti hidup kita senang..

Wednesday, August 25, 2010

KoMitMeN....



salam...

Komitmen akan memudahkan kita menyelesaikan tugasan dengan mudah sgt2..but if komitmen tu takde semua benda akan xjadi or maybe jadi but late or not complete..

Kalau kita tak faham dan hayati erti komitmen tu, pasti kita akan biat sambil lewa sst kerja.tp kdg2 kalau terlebih komitmen pulak org kata kita GK -gila Kuasa..erm itulah dunia, apa2 pun perlu bersederhana dalam segala hal...

kerja dalam kumpulan memang memerlukan komitmen semua org sebabnya kalau tiba2 ade someone yg tak bagi komitmen, pasti kerja kumpulan tu akan lmbt siap dan yg pling besar kesannya kalau ad yg tak bg komitmen kt kumpulan tu, mesti akan berlaku gaduh2, kecik2 hati dan sesi 'umpat- umpatan'...itulah realitinya...


kenapa ye ada org yg sukar nk bg komitmen..jwpnnya perbezaan individu..but kalau setiap kali kerja tak bagi komitmen means org tu memang yg tak faham perbezaan individu...

kdg2 memang akan ad yg marah kalau org tak buat kerje or lambat..tp sebelum marah org tu baik kita amik langkah berjaga- jaga..cthnya: bila kita dh tahu org tu kurang komitmen utk siapkan kerja awal, so jgn bgi kerja byk2 kat dia and prepare diri kita dr segi mental dan fizikal utk kerja dgn org tu..so bila kt dh ready awal2, so in the end kita takkan rasa stress or nk umpat2 ni...kita akan kerja dengan enjoy...

jujurnya, sy pun kdg2 nk marah bila kerja group ada then ada yg buat lewat, tp umur dan pengalaman buatkan sy dh tak rasa apa2 sebab sy dh kenalpasti ap yg sy perlu buat kalau berhadapan dgn masalah cam ni...Alhmdulillah skrg sy dh tahu how to overcome bila ada masalah cam ni..syukur...=)

apa2 pun bila ada kerja yg perlukan komitmen (erm..mana ade kerja yg tak perlukan komitmen kan..huhu), pastikan kita ready dgn apa yg akan terjadi sebab bila kita dh ready apa2 pun yg berlaku kita still leh happy with the works and enjoy and takdelah sesi nk stress2 or marah2 kt org...

satu lagi bila kita berhadapan dgn masalah komitmen ini, kita kena tegas dengan pendirian dan berani buat keputusan...biaq p la org nk kata apa bila kita tegas janji kerja kita setel..biarlah depa nk kata apa2 pun sebab mulut tempayan pun memang tak leh tutp kan, so biarlah mulut dorg tertutup sdr bila dh sampai masanya tnpa perlu disuruh tutup sebabkan kalau org yg byk complaint selalunya dia yg menimbulkan masalah..bukan sy kata org yg suka complaint tu bermasalah sebab kdg2 org yg suka complaint tu la yg akan setelkan keje..org yg suka complaint dlm entri ini sy mksudkan adalah org yg'tahu ckp tapi tak buat, tahu ckap jek'...

Sabar adalah kunci segala masalah..bila kita sabar, kita akan tenang dan bila kita tenang kita akan mudah mencari penyelesaian dlm segala hal dan masalah...


bila kita enjoy dengan kerja kita kita akan dpt kepuasan bekerja...smile always and be cool...

ingatan utk SITI ATIQAH ALI dan shbt2 sekalian

berikanlah komitmen yg terbaik pada

..to all my group's member, thanks for the commitment..love u all..

Monday, August 23, 2010

muTiaRa KaSiH...

"Apabila hidup
kita hanya untuk kita,

hidup kita
amatlah singkat.


Bermulanya,kita berakhir dengan berakhirnya umur kita yang terbatas.

Tetapi jika kita hidup untuk
selain daripada kita,

hidup kerana fikrah,

sesungguhnya hidup
adalah panjang dan mendalam.

Bermula dari bermulanya
manusia dan berakhir dengan luputnya manusia dari muka bumi ini.

Jika kita rasa kita
yang memulakan perjuangan ini, maka kita akan merasa sempit dada kematian kerana
perjuangan belum mencapai matlamat.

Ingatlah, bukan kita
yang memulakan dan bukan kita yangmengakhirnya.

Ia bermula oleh para Nabi

sehingga ke akhir zaman...


Kita adalah mata rantai daripada satu
perjuangan yang panjang…”

~As-Syahid Sayyid Qutb Rahimatullah~

Sunday, August 22, 2010

nama saya SITI ATIQAH ALI

salam..

setelah ku lalui beberapa perkara yang kadang2 tak terduga oleh akal fikiran dan hatiku aku rasa ianya disebabkan aku terlalu banyak mengimpikan sesuatu yang aku sendiri tak pasti apa penghujungnya...benar sesuatu kejayaan dimulakan dengan angan2..namun aku terlalu berangan- angan sehingga kadang- kadang menolak realiti sebenar dan kadang2 menghimpit diriku menjadi diriku yang sebenar or in other words i lie to myself and i burden myself...


so MY NAME IS SITI ATIQAH ALI..
I love this name and will love it forever because SITI ATIQAH ALI is my REAL2 life...
i can't lie myself....

MUSTIKA ALEYA - kehidupan ini tak lari dari penipuan, cukuplah hingga hari ini aku menggunakan nama ini, biarkan nama ini kekal di hati hingga akhirnya..andai realiti nama ini menjadi realiti suatu hari nanti, aku amt bersyukur,
namun
hari ini aku tidak lagi ingin menunggu realiti itu yang aku tidak pasti bila kan ianya menjadi realiti dan aku tidak mahu menunggu realiti itu sehingga aku menutup realiti yang sebenar...

Sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui apa yang terbaik untukku..
Ya Allah berikanlah ku petunjuk dalam hal2 yang aku tidak mampu menafsirkannya..

Goodbye 'MUSTIKA ALEYA', ur name will stay in my heart forever...

i want to be the real SITI ATIQAH ALI....

From this night i want to turn over a new leaf...

AND NOW MY NAME IS SITI ATIQAH BINTI ALI...

Thanks to my parents as giving me this beauty and sweet name...

...SITI ATIQAH ALI....

Saturday, August 21, 2010

.SmiLe.....

Happiness keeps You Sweet,
Trials keep You Strong,
Sorrows keep You Human,
Failures keep You Humble,
Success keeps You Glowing,
...But Only God keeps You Going....

M.a.A.F

salam..

entri kali ni adalah berkaitan dengan maaf.......

maaf or sorry...

senang or susah nak mintak maaf or say sorry???
mungkin ada yg mudah melafazkannya, dan ada juga yang memang sukar nk melafazkannya..

WHY??? sebab stp manusia adalah berbeza dan sebagai manusia kita perlu faham perbezaan indidvidu itu...

SO???

adakah kita perlu minta maaf pada org lain ats kesalahan yg kita tak buat???
or mintak jek maaf utk menyejukkan keadaan or lebih tepat menamatkan konflik or senang cerita nk pujuk org...

ERM......

Memaafkan itu kemulian tidak memaafkan itu kehinaan..i admit this sentence but
i think...
sometimes i'm become so tired to forgive or give forgiveness because i dont think i am the 'pesalah' in that problems...am i 'egois'???...erm....

bila dh banyak kali kita menjadi 'pesalah' yg tak ada 'salah' kita akan jdi malas nk memaafkan or mintak maaf dah kan..we will become TIRED...

FORGIVE, FORGET, FORGIVE AND FORGET..Which one i want to choose??

sincerely, i want to forgive him but sometimes i dont think so...erm..
why, because dh byk kali dia buat..hahhaha...

just in my mind, i can't forget what he do to me...what he had do to me its so make me 'giler' for a weeks..he make me so 'malu' and he make like ' siti atiqah dh takde hati dan perasaan'..

to him; i do not know why u always want to blame me if there's a problems..u always want to find my mistakes but u never see why it happens..u just know to angry and do what u like and sometimes u make me as ur 'Hamba', WAJIB membuat apa shj tanpa perkataan 'NO' or 'TAK NAK', or if I say like that u will say ' ENGKAR ARAHAN'...

BUT....

Now, i think i want to forgive him but not forget what he was do to us....

i PROMISE to myself, this night i will forgive him and accept everything he do to me and to my......

But,for now and future, i will 'berhati- hati' and i will stop to do a jobs without the permission from him...


..thanks to puan Kam ats nasihat yg diberikan ...

'IKUT KATA KETUA DAN HORMAT KETUA WALAUPUN AWAK TAK SUKA SEBAB KALAU BUKAN PEKERJA YANG HORMAT KETUA, SAPA LAGI NAK HORMAT...

SO, lastly, I FORGIVE HIM...

FORGIVE BUT NOT FORGET TO MAKE ME READY ANYTHING HAPPENS IN MY FUTURE'S LIFE....=)
THANK FOR THE BEST EXPERIENCE WORKING WITH U....=)

SINCERELY:

SITI ATIQAH BINTI ALI aka
MUSTIKA ALEYA...

=)

...smile and be cool....

Thursday, August 19, 2010

KehiDuPAn.....

salam...

sesuatu boleh dicipta atau tercipta dengan sendiri, maka bersedialah menghadapi apa jua dalam hidup ini..

memaafkan adalah perkara yang mulia dan mudah namun melupakan sesuatu kesilapan itulah yang sukar...

apabila kita terlalu penat dengan sesuatu yang seringkali berulang, pasti kita akhirnya akan berhenti melakukan perkara tersebut walaupun kita sepatutnya lebih berusaha untuk memperbaiki kesilapan itu...

setiap manusia ada jiwa dan perasaan yang perlu dijaga dan dibelai...

hidup ini adalah berkaitan gembira dan sedih...

teman, kawan dan shbt adalah perkara yang berbeza..

teman dalam gembira mudah dicari dan teman untuk sedih amat sukar dicari..

stp insan punyai idea, pendapat sdr, makanya belajaralah untuk menghormati pendapat org lain dan bersedialah menerima kritikan terhadap idea dan berfikir positid dlm stp pkr...

Pemimpin + Pengikut = kepimpinan terbaik...

apa2 pun yg kita rasa, lihat, dgr dan lalui dalm hidup ini, ingatlah bahawa Allah sts ada untuk kita dan Allah memberi ganjaran kepada hamba- hambaNya yang bersyukur...

syukur dan reda dgn ketentuan Allah dengan hati yang ikhlas akan menjadikan kehidupan kita ceria dan berwarna warni..

lihatlah dunia ini sebagai satu peluang...

lihatlah masalah sedikit demi sedikit kerana bila kita melihat yang besar, kita pasti takut utk menghadapinya..

lengkapkan diri dengan ilmu agama secukupnya agar kita tidak melakukan apa2 tindakan devian...

hidup ini peluang,jadikan peluang ini untuk kita membina jalan yang terbaik menuju ke syurga nan abadi...

...semoga kehidupan kita yang lampau, kini dan masa depan akan sts di bawah limpahan Rahmat dan HidayahNya...Amin..

Sunday, August 15, 2010

Cipta SyurGa di HAti..

salam..

daripada Abu Hurairah r.a berkata, Rasullullah s.a.w. Bersabda:

'' dunia adalah penjara bagi orang MUkmin dan syurga bagi orang kafir''..hadis riwayat muslim..

sebagai orang mukmin kita perlu memahami bahawa kehidupan hari ini adalah ukuran kehidupan di akhirat nanti..sebgai org yang cemerlang, kita perlu melihat dunia ini sebagai positif dan melihat kehidupan ini berbeza dengan orang lain..

setiap musibah dan dugaan yang diterima dalam kehidupan ini pasti ada hikmah disebaliknya..tak usahlah kita sering mengeluh 'mengapa dan kenapa' setiap kali ujian diturunkan kepada kita, tak usahlah kita bersusah payah memikirkan kenapa ianya terjadi namun, teruskanlah usaha untuk memperbaiki kehidupan kita teruskan mencari penyelesaian masalah kita kerana ganjaran Allah terhadap org2 yg bersabar pasti ada untuk hamba2Nya...

Nabi S.A.W bersabda,

'tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang mneyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa- dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunya (pada musim luruh)...
- Abdullah bin Mas'ud r.a.

maka , shbt2 sekalian positif diri dan minda kita ..fahami tujuan dan eri hidup yang sebenarnya, tinggalkan sikap mengeluh,yakin dengan pendiran bahawa Allah akan sentiasa ada untuk hamba- hambaNya dan ganjaran Allah sentiasa melimpahi kepada hamba2Nya yang bertaqwa kepadaNya.. Percayalah dan yakinlah bahawa apa jua kesusahan yang dilalui hanya sekadar dugaan di dunia sahaja untuk mendapat yang terbaik di akhirat kelak.. Sesungguhnya Allah Maha Adil, Maha Bijaksana , Maha Pemurah dan MAha Penyayang....usah lah kita masih mengesalkan ttg nasib yang menimpa diri kerana kita tidak akan tahu ap yang bakal berada di akhir penantian kita...

ciptalah syurga di hati dan minda kita kerana itulah kunci kebahagian kita..ciptalah syurga di hati kerana ianyalah yg memandu kita ke arah syurga yang kekal abadi...InsyaAllah..semoga kita bersama- sama mendapat pengakhiran yang terbaik...Amin..

I LOVE MYSELF THE WAY I AM.....=)

Saturday, August 14, 2010

BicarA HaTi

salam...

ramadhan keempat...for the first time semalam, sy berbuka puasa dengan teman, thanks zila and huda....=)

entahlah semakin hari semakin rasa rindu nk jumpa mak abah, nak balik kampung...rasa rugi sgt2 tak blik minggu ni..bukan menyesali apa yg berlaku semalam tapi sedikit sebanyak ap yg berlaku semalam membuatkan rasa terkilan yg amat tak blik rumah..

mak abah, mintak maaf tak dpt balik walaupun dh janji nk balik...ika bukan nk lebihkan kawan2 tapi keadaan yg menyebabkan ika terpaksa untuk menyelesaikan amanah yg telah diberikan walaupun akhirnya ika yang menyesal sebab lebihkan mereka....
Ya Allah maafkan diriku kerana menyebabkan ibu bapaku sedih dan maafkan diriku kerana memungkiri janjiku kepada ibuku..semoga Allah sts merahmati kedua ibu bapaku dan juga keluargaku...

to my dearest friends, bukan nak marah or kecik hati kt u all but, sy rasa sedih sgt2 dgn feedback yg korg bagi semalam...whatever pun i know u all are the best friends in the world.......=)...


Ya Allah sebagaimana kau berikan banyak ujian kepada diri ini, kau berikanlah juga banyak kekuatan untukku teruskan kehidupan ini..

biarlah apa yg terjadi dalam hidupku ini sejak dua menjak ini, menjadikan aku seorang yg lebih rasional, tabah dan menjadi org yg betul2 bersyukur atas segala nikmat yang diberikan olehMu...

Siti AtiQaH, trust urheart and be urself..life is about happy and sad, so life must go on till the end...

Sanah Helwah...=)

sanah helwah, hepi birthday and selamat hari lahir utk akak2ku; Kak Imah (13 Ogos)and Kak Ipah (14 Ogos)yg tersayang...MaY AllaH bless ur life forever and thanks for be the best sisters for me...=) love u all...proud to have sisters like u all..=)


Friday, August 13, 2010

o5 forever....=)


love u all...we are the best....

Thursday, August 12, 2010

Program Kemasyarakatan @ Tanjung Sepat


MY FamiLy..







thanks to mama, ayah and family sebab layan kami seolah- olah kami berada di syurga..hheheh=)

PAMERAN









thnks to adik2 yg aktif dlm pameran kami..=) semoga adik2 berjaya dgn cemerlang..to all my friends, thanks guys....

@AWIE'S CRAFT AND LADANG JAMBU MADU AWIE













thanks awie...

ACTIVITIES...















syok and best...=)


thnks to all who supporting this project and special thanks to PISMP 4.03 and Puan Hani for the best comitment and for the great team works...love u guys..=)

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan...

salam.. selamat menyambut ramadhan...




these are some informations about ramadhan that i want to share, i get it from I luve islam.com

What to do?

1. Start reading Quran daily.
2. Spend some time listening to recitations from the Quran.
3. Train yourself to wake up early for Salat al-Fajr.
4. Keep yourself in a state of Wudu' (Ablution) most of the time.
5. Evaluate yourself daily before going to bed.
6. Thank Allah for good deeds, and repent to Him for your mistakes and sins.
7. Start giving Sadaqah daily and make it as a habit.
8. Find time to pray extras, such as Nafals andTahajjud prayers.
9. Spend more time reading Islamic books especially the Quran, Hadith and Fiqh.
10. Find time to help others with your wisdom, knowledge and other talents.
11. Try to write articles on Islam for Muslims as well as for non-Muslims.
12. Associate with Muslim scholars or ulama and other pious people so, you may learn from them.
13. Train yourself to do good, render free service to others to seek the pleasure of Allah.

What to avoid ?

1. Avoid or reduce watching TV.
2. Avoid looking at unlawful pictures.
3. Spend free time in mosque or Islamic organizations and make that as a daily habit.
4. If you smoke, try to reduce daily usage and cut it down for good.
5. If you have friends who do not practice the teachings of Islam, try to avoid socializing with them.
6. If you travel a lot on business, try to do more local business so you can be closer to your family and community.

Friday, August 6, 2010

EDK to HENRY GURNEY SCHOOL...

salam...

alhamdulillah projek EDK ke Sekolah Henry Gurney Telok Mas Melaka berjaya juga akhirnya setelah menempuhi pelbagai halangan..Objektif EDK tercapai dalam ini iaitu memberi kesedaran kepada guru pelatih akan kepentingan disiplin dan juga sebagai pendedahan kepada guru pelatih terhadap pengurusan disiplin pelajar..

walaupun lawatan ini hanya setengah hari, namun ianya amat bermakna...
peluang bermesra bersama penghuni SHG membuatkan diri merasakan bahawa indahnya kehidupan yang sedang dinikmati..melihat riak wajah mereka, jelas kelihatan mereka hendak berubah,....kerana tersilap langkah mereka akhirnya menjadi penghuni SHG...mungkin mereka alpa kerana tiada siapa yang mahu membimbing mereka, jadinya, wahai masyarakat, bersamalah kita saling nasihat menasihati sesama kita agar anak2 remaja negara kita tidak terjerumus ke lembah jenayah...

.teringat kata- kata penghuni lelaki SHG
..bila kuar dr sini sy nak masuk IPTA, sy nak score SPM tahun ni..
.. banyak yg saya belajar kat sini dan banyak yang saya sedar duduk dalam ni..

mungkin bagi kita ianya biasa, namun bila dilihat riak wajah mereka apabila mengeluarkan kata2 itu, nampak jelas mereka mengharap yang terbaik untuk diri mereka..

alangkah indahnya hidup kita sekarg, bebas melakukan apa shj, tidak seperti mereka yang terkurung di dalam lingkaran besi- besi..namun masih ada sinar untuk mereka berubah..sebagai masyarakat yng prihatin, berilah peluang kepad adik2 SHG ini untuk berubah dan mencapai kecemerlangan hidup mereka apabila mereka keluar dari SHG..Jgan biarkan mereka terjerumus lagi dalam kancah jenayah...

mereka kehilangan masa remaja yang patut dinikmati di dalam sana..jadinya wahai remaja2 sekalian jagalah diri anda, jangan biarkan kehidupan anda rosak hnya disebabkan nafsu dan amarah dalam diri..jadinya remaja yang terbaik dan cemerlang yang akan memacu kepimpinan negara masa hadapan..

teristimewa Untuk adik2 SHG, belajar la bersungguh- sungguh, kutiplah sebanyak mana ilmu yg ada di SHG , jadikan ianya satu pengajaran dan landasan untuk adik2 berubah menjadi yang lebih baik..peluang anda cerah untuk berjaya dengan cemerlang...kami mendoakan adik2 cemerlang di dunia dan di akhirat....

terima kasih kepada pihak Penjara dan Sekolah Henry Gurney khusunya kerana menerima kami dan menyambut baik lawatan kami..membawa kami melawat sekitar SHG ..jasa budi kalian tidak mampu dibalas, Hanya Allah shj mampu membalasnya...

kepada Dr Zaida dan Puan Azlin terima kasih kerana sudi mengiringi lawatan kami, JPP dan peserta2 lawatan, terima kasih atas kerjasama yang diberikan dan maaf atas segala kekurangan sepanjang lawatan ini..

special dedications to my EDK'S committee, thnks guys for ur best comitment for this project..may Allah bless urlife and hope we will be the best in future...thnks a lot and love u all..=)


















Tuesday, August 3, 2010

IPTAA TO IPIS

Salam Muhibbah

31 julai- 02 Ogos, IPG KTAA telah mengadakan lawatan balas ke IPG KPI.selama 2 hari 3 malam bersama banyak aktiviti yg telah dijalankan..Bermula dengan slot ice breaking pd malam 31 Julai sehingga makan malam bersama di Sate Kajang, kami bersama...perbincangan yang dilakukan sepanjang program ini semoga digunakan untuk kedua belah pihak dalam meningkatkan daya kepimpinan semua peserta...









ukhuwah yg terbina semoga berkekalan selamanya..=)

MQA...

Salam

minggu ni, IPG KPI telah dilawati oleh pegawai2 MQA untuk mengakreditasi program PISMP bagi Pengkhususan Pengajian Islam dan Bahasa Arab..

JPP tidak ketinggalan di MQA, dan saya merupakan salah sorg yg terpilih untuk di MQA, sungguh mendebarkan namun alhamdulillah, berkat kerjasama dan sokongan semua, kami team JPP berjaya untuk mengharungi MQA ni..

Pengalaman disoal siasat oleh MQA memberi pengalaman yang cukup bermanfaat..bagi sy MQA adalah satu proses ke arah perubahan mentaliti mahasiswa IPG...InsyaAllah pengalaman ditemu duga MQA akan dijadikan pengalaman yg terbaik untuk meningkatkan kecemerlangan diri....

sedikit perkongsian berkaitan MQA..


Majlis Agensi Kelayakan Malaysia



Majlis Agensi Kelayakan Malaysia yang ditubuhkan di bawah Akta Agensi Kelayakan Malaysia 2007 (Akta 679) mempunyai fungsi berikut:

1. meluluskan rancangan dan dasar bagi pengurusan Agensi;
2. meluluskan apa-apa pindaan atau pengemaskinian Kerangka Kelayakan Malaysia;
3. meluluskan dasar dan garis panduan yang berhubungan dengan akreditasi program, kelayakan atau pemberi pendidikan tinggi atau audit institusi;
4. meluluskan sebarang perkara yang berhubungan dengan fungsi, kuasa, kewajipan, saraan, elaun, honorarium, faedah dan tatakelakuan pegawai, pekerja, ejen dan pakar perunding Agensi;
5. menerima dan mengawasi laporan, penyata, pernyataan dan sebarang maklumat lain yang berhubungan dengan akreditasi, audit institusi dan penilaian;dan
6. melakukan semua perkara yang semunasabahnya perlu bagi pelaksanaan fungsinya di bawah Akta Agensi Kelayakan Malaysia 2007.

Keahlian Majlis MQA adalah seperti berikut:

1. Pengerusi;
2. Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia;
3. Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi atau wakilnya;
4. Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran atau wakilnya;
5. Ketua Setiausaha Kementerian Sumber Manusia atau wakilnya;
6. Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam atau wakilnya;
7. Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan Pendidikan Tinggi atau wakilnya;
8. seorang wakil pemberi pendidikan tinggi awam
9. seorang wakil pemberi pendidikan tinggi swasta; dan
10. lapan orang anggota lain yang, pada pendapat Menteri, mempunyai pengetahuan khas, pengalaman dan profesionalisme dalam perkara yang berhubungan dengan pendidikan tinggi atau pekerjaan, sekurang- kurangnya dua orang daripadanya hendaklah daripada badan profesional

Ahli-ahli Majlis adalah dilantik oleh Y. B. Menteri kecuali ahli di bawah perenggan (i) hingga (x).

SENARAI AHLI MAJLIS

Pengerusi
Tan Sri Dato’ Dr. Mohamed Salleh Mohamed Yassin
Pengerusi
Agensi Kelayakan Malaysia

Timbalan Pengerusi
Professor Emeritus Dato’ Dr. Mohamad Zawawi Ismail


Ahli-Ahli

1. Dato’ Dr. Syed Ahmad Hussein

Ketua Pegawai Eksekutif, Agensi Kelayakan Malaysia
2. Datuk Dr. Zulkefli A. Hassan

Ketua Setiausaha, Kementerian Pengajian Tinggi
3. Tan Sri Dr. Zulkurnain Hj. Awang

Ketua Setiausaha, Kementerian Pelajaran
4. Dato’ Segarajah Ratnalingam

Ketua Setiausaha, Kementerian Sumber Manusia
5. Tan Sri Ismail Adam

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Jabatan Perkhidmatan Awam
6. Prof. Dato’ Ir. Dr. Radin Umar Radin Sohadi

Ketua Pengarah, Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi
7. Professor Tan Sri Dato' Dzulkifli Abd Razak

Naib Canselor, Universiti Sains Malaysia
8. Dr. Parmjit Singh

Presiden, Malaysian Association of Private Colleges & Universities
9. Dato' Sri Prof. Ir. Dr. Judin Bin Abdul Karim

Ketua Pengarah Kerja Raya, Pejabat Ketua Pengarah Kerja Raya
10. Y. Bhg. Ir. Prof. Dato’ Dr. Chuah Hean Teik

Presiden, Universiti Tunku Abdul Rahman
11. Tan Sri Datuk Dr. Hj. Mohd. Ismail Merican

Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia
12. Prof. Datuk Dr. Khaw Lake Tee

Timbalan Naib Canselor (Pembangunan), Universiti Malaya
13. Dato’ Dr. Mahani Zainal Abidin

Director-General, Institute of Strategic and International Studies (ISIS)
14. Tan Sri Dato’ Prof. Emeritus Dr. Gajaraj Dhanarajan

Naib Canselor & Ketua Pegawai Eksekutif, Wawasan Open University
15. Dato’ Dr. Adnan Alias

Managing Director/ Chief Executive Officer, Islamic Banking and Finance Institute Malaysia Sdn. Bhd.
16. Professor Robin Pollard

Pro Vice-Chancellor and President, Monash University
17. Prof. Zita Hj. Mohd Fahmi

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Jaminan Kualiti), Agensi Kelayakan Malaysia

(Setiausaha)